Termenul de freelancer reprezinta un concept relativ nou, aparut pe piata muncii din Romania. Originar din SUA, incepe sa adune cat mai multi adepti si la noi. Freelancer-ul este o persoana care lucreaza de acasa, nu are un contract de munca traditional si care are mai multe libertati decat in cazul unui angajat la o firma. Voi prezenta in cele ce urmeaza avantajele si dezavantajele muncii ca freelancer.
1.In freelancing se poate lucra de acasa, din pat, in bucatarie sau chiar la o cafenea, o terasa. Tot ce este necesar este un computer/ laptop cu o conexiune stabila la Internet. Nu este nevoie sa parasesti casa proprie daca vrei sa muncesti. Nu stie nimeni de unde lucrezi, deci poti lucra si in cada. Gata cu naveta obositoare si timpul pierdut asteptand autobuzul/ trenul/ metro-ul.
2.Daca ai o zi proasta si nu vrei sa te intalnesti cu clientii sau sefii tai, nu esti nevoit sa ii vezi sau sa le vorbesti. Este de ajuns sa stai in casa, sa nu intri pe Skype sau pe alta retea de socializare pe care ai dat-o angajatorului.
3.Iti poti lua concediu cand vrei. Daca ai o problema si nu mai poti continua un proiect sau doar ai nevoie de cateva zile libere sa-ti pui ordine in ganduri sau sa-ti rezolvi din problemele personale, tot ce trebuie sa faci este sa trimiti un mail angajatorului in care sa-i explici situatia si sigur vei avea parte de intelegere. Angajatorii straini sunt mult mai toleranti si mai atenti la nevoile angajatilor lor decat cei romani. Fie ca este un proiect platit la ora sau unul cu pret fix, iti poti continua munca atunci cand te vei simti in stare daca, cumva nu exista un termen limita foarte apropiat.
4.Esti propriul tau sef. Tu iti fixezi proiectele pe care le vrei, cum si cat lucrezi pe zi, in ce maniera iti rezolvi sarcinile primite de la angajator, iei pause cand si cat de des vrei, poti manca in timp ce lucrezi, te poti inspira de pe Internet, poti cere sfatul unui apropiat, tu decizi cat de mult vrei sa lucrezi si cat de mult vrei sa castigi luna aceea. Alegi proiectele care ti se potrivesc si care necesita atat timp cat ai tu disponibil. Poti inceta proiectul daca angajatorul nu da dovada de professionalism sau daca nu ai fost platit pentru munca prestata. Nu ai nevoie de 15 zile de preaviz ca in cazul unui job traditional. Poti lucra pentru mai multe persoane in acelasi timp.
5.Ai diversitate. Poti lucra in ce domenii vrei chiar daca nu ai diplome corespunzatoare. Poti lucra la doua sau trei proiecte care nu au nimic in comun astfel iti utilizezi la maximum potentialul si resursele intelectuale. Poti schimba oricand domeniul in care vrei sa activezi pentru a nu lucra pe sarcini repetitive.
6.Lucrezi in domeniul pe care ti-l alegi, astfel si fara diplome poti sa-ti vezi visele implinite. De exemplu, poti lucra ca editor si fara facultate de Litere sau altceva de profil. Poti scrie articole si fara sa ai facultatea de Jurnalism.
7.Nu ai o tinuta obligatorie sau mai bine zis nu ai nicio tinuta. Poti lucra in pijamale sau in costumul Evei sau al lui Adam cu laptopul pus langa cada, pe un scaun.
8.Mediul in care lucrezi este unul relaxant. La urma urmei ce poate fi mai placut decat sa lucrezi din intimitatea propriului tau camin? Iti poti aduce lucrurile favorite alaturi, cana, ursuletul de plus, mouse-ul, muzica, gustarea, orice te-ar ajuta sa fii productiv si relaxat in acelasi timp.
9.Nu ai competitori pe job-ul tau. De cele mai multe ori angajatorul are nevoie doar de o persoana si nu ai competitie, nu trebuie sa te temi ca vei fi dat afara.
10.Inveti in mod constant fara sa fii presat de sefi. Dorinta de a invata mai multe in domeniul in care vrei sa lucrezi vine de la sine cand iti dai seama ca o munca de calitate, un articol/ eseu/ logo/ banner/ website iti va adduce mai multi bani. Cu cat stii mai multe lucruri cu atat iti poti creste pretul pe ora, poti fi angajat pe domenii in care nu credeai ca vei ajunge si intr-un final sa stii mai mult inseamna sa castigi mai mult din orice punct de vedere.
Cele mai multe persoane aleg freelancingul pentru flexibilitate, pentru ca pot avea venituri mari in termen scurt, pentru ca pot petrece mai mult timp cu familia. In general tinerii risca in acest domeniu nou aparut, dar in viitor toate sarcinile se vor executa din fata unui calculator de acasa.
Indiferent daca alegi sau nu sa fii programator trebuie sa cantaresti précis in balanta avantajele si dezavantajele acestui drum!
Cam cât ar trebui sa câștig pe zi dacă depun 250 euro?
E ok pentru început?
Și cât timp pe zi?
Vreau sa obtin informații gratuite despre metoda
Buna ziua. ONJM a restrictionat accesul pe aceste site uri din Romania. Aveti idee daca metoda dvs functioneaza in general la ruleta ? Multumesc.
Cum sa faci bani
Domnule va rog sa ma ajutati sa joc si eu si daca robotii pot face sa joc mai usor va rog sa mi aratati cum sa fac asta si cit m ai simplu pentru inceput.
Mi se pare ca e foarte bun
Sa m-a invatati cum sa lucru pe net să-mi fac de dragul bani pe net bine astamparare
I want to make money on the internet
Vreau sa fac bani
Salut. As vrea sa stiu cum pot face un card postepay cu iban.